Historia
Järna är gammal kulturbygd. Stenyxorna sprutar ur jorden än idag vid varje vårbruk. Vid Ogan bodde folk redan för 6 000 år sedan. Namnet Järna har ingenting med järn att göra, det kommer från det fornsvenska ordet för en smal skyddad havsvik, "garn". Samma ord som i Tullgarn till exempel. Nu har landhöjningen nästan utplånat vikarna – en gick från Farsta till Gerstaberg, en var det som idag är Moraåns dalgång.
Men namnet Järna finns kvar och bygden lever i högsta grad. Järna samhälle växte fram, som så många, i järnvägens spår. Innan den kom i mitten på 1800-talet var trakten utpräglad jordbruksbygd, livet kretsade kring de två kyrkorna och de stora gårdarna i trakten.
Carl Johan Wadström kom till orten som klockare och folkskollärare från Bälinge i Uppland 1847. En fenomenalt driftig karl. Inom några år var klockargården Järnas huvudstad och Wadström gick under namnet Järnakungen. Han styrde socknen efter eget huvud som ordförande i kommunalnämnden, riksdagsman ville han inte bli, han tyckte sig kunna göra större nytta i Järna. Wadström ville ha ett samhälle vid stationen och så blev det. Men en Wadströms gata letar vi förgäves efter. Däremot en fantasibefriad Storgatan har förstås Järna, precis som stan.
I hela Järna bor knappt 8 000 personer varav drygt 2 000 på landsbygden och resten i samhället. Den antroposofiska rörelsen är Järnas största arbetsgivare; nästan 2 000 personer är verksamma inom 100-talet verksamheter med anknytning till antroposofin. Till de stora arbetsgivarna hör också Cerealia (Kungsörnen).
30 procent av Järnas invånare har utländsk bakgrund, men skiljer från Södertälje i övrigt på det sättet att invandrarna kommer från Finland, Tyskland, Norge och Danmark. Hälften av Järnaborna bor i småhus.
2 600 arbetsplatser finns här, nästan lika många pendlar ut från Järna till jobb i Södertälje och andra orter.
Järna blev egen kommun 1952 och 1971 blev de en del av storkommunen Södertälje, 1989 blev Järna kommundel med egen nämnd och ett kommundelskontor.
Av tio fristående grundskolor i hela kommunen ligger fem i Järna och tre av fem frigymnasier.
(Informationen är hämtad och redigerad från Södertälje kommuns hemsida.)
Tuna Backars historia började med hus 33 där Carina och Daniel flyttade in först och före alla andra i slutet av oktober 2003.